Dr. Oetker Koekjespistool + recept

Voor Kerst kreeg ik een koekjespistool. Deze stond al heel lang op mijn lijstje, omdat hij mij heel handig leek voor het maken van veel koekjes tegelijk.


Eerst moest ik op zoek naar een goed recept voor in het pistool. Normaal zandkoekjes deeg is te hard om geperst te kunnen worden. Op internet vond ik veel recepten voor maizena of custard koekjes. Uiteindelijk op de site van Wilton een lekker sprits recept gevonden. geschikt voor het koekjespistool. Voor het gemak heb ik hieronder het recept omgezet naar Europese gewichten.

Recept spritzen:
- 200 gr. suiker
- 350 gr. boter
- 1 theelepel bakpoeder
- 450gr. bloem
- 1 ei
- 2 eetlepels melk

Eventueel toevoegen:
- 1 theelepel vanille extract
- 1/2 theelepel amandel extract

In plaats van de twee smaakaroma's heb ik een deel van de suiker vervangen voor vanillesuiker.

De oven voorverwarmen op 175 graden.

De bakplaat in de koelkast laten koelen. Dit zorgt ervoor dat de koekjes niet zo snel hun vorm verliezen. (uitlopen)

Meng het bakpoeder en het bloem in een kom. Mix de boter en het suiker door elkaar tot er een luchtig deeg ontstaat. Het ei en de melk toevoegen en eventueel de smaakaroma's. Weer goed mixen. Nu kan je het bloem mengsel toevoegen. Mixen tot alles is opgenomen. 

Het deeg uit de kom halen en nog even goed doorkneden. Niet te lang want dan wordt de boter te zacht. Rol een deel van het deeg uit tot een staaf ter dikte van je koekjespistool en vul deze dan.

Haal je bakplaat uit de koelkast en 'shiet' hier 1 voor 1 de koekjes op. Je kan de koekjes ook op een bakpapier schieten, let er dan op dat het bakpapier niet vet is.

Bak de koekjes 10 - 12 minuten tot de randen lichtbruin zijn. De koekjes zijn nog zacht als ze uit de oven komen. 

Ervaringen:
Het deeg had ik al snel zoals ik hem zou willen. Het schieten van de koekjes ging echter niet zoals ik graag had gewild. Op verschillende sites heb ik gelezen dat je een koekje moet schieten en dan het pistool met een vrij snelle beweging op moet tillen. Telkens wanneer ik dit probeerde bleven de koekjes niet aan de ondergrond vast zitten. Ook had ik niet door dat mijn bakpapier redelijk vet is. Ook hierdoor bleven de koekjes niet goed zitten. 
Uiteindelijk de oplossing gevonden. De koekjes direct op de bakplaat geschoten. Schieten, even vasthouden, voelen of het koekje blijft plakken door het pistool licht op te tillen. Blijf het niet zitten, een klein beetje meer spuiten/schieten en dan rustig loslaten. Ook heb ik het spuitvormpje even door de bloem gehaald. Hierdoor blijft het deeg minder aan het pistool vastplakken.
 Volgende keer ga ik custard koekjes proberen, ik houd jullie op de hoogte!

Veel bakplezier!

Reacties

  1. Wij hebben het opgelost door het op een bord te spuiten en dan over te zetten dankzij jouw tip

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit recept uitgeprobeerd, maar werkt echt niet met roomboter. Totaal uitgelopen koekjes

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog