Armband van strijkkralen/perler/hama

De laatste tijd ben ik weer veel bezig met mijn strijkkralen. Ik heb een foto tutorial gemaakt over het maken van een armband van strijkkralen. Veel plezier ermee!

Wat heb je nodig?
Strijkkralen in de gewenste kleuren. Voor deze tutorial heb ik regenboog kleuren gebruikt. Een schaar, een naald en elastisch draad. Voor de juiste lengte van het draad, wikkel in het draad 9 keer rond mijn hand.
Om te beginnen knoop ik een stopkraal aan het begin van het draad. Dit kraaltje zorgt ervoor dat de eerste rij kralen er niet afschuift.
Nu kunnen we beginnen met rijgen. De eerste rij bestaat uit vier kralen. Ik begin hier met paars.
Na paars komt blauw. De tweede rij wordt in twee delen geplaatst. Heen en terug. Het eerst blauwe kraaltje kan je gewoon rijgen. Hierna haal je je naald door de tweede paarse kraal van boven. Hiermee zet je het blauwe kraaltje op zijn plaats. Nu rijg je de tweede blauwe kraal aan en heel je je naald door de laatste paarse kraal. Hiermee heb je het eerste deel van de blauwe kralen geplaatst.
Nu maken we de blauwe rij af. Je rijgt een blauwe kraal aan en haalt je naald door het volgende blauwe kraaltje. Rijg een nieuwe blauwe kraal aan en haal je naald vervolgens door de bovenste blauwe kraal. De blauwe rij is hiermee klaar.
Nu volgt de groene rij. Deze rijg je op dezelfde manier.

Na deze rij wordt het rijgen van de kralen een stuk makkelijker. Wanneer je de smaak te pakken hebt, kan je de twee kralen van de eerste rij in een keer rijgen. Na groen volgt geel.
Je maakt het patroon af in de kleuren van de regenboog. De stopkraal blijft altijd linksonder, wanneer je een rij afgemaakt hebt, hoort de naald met draad rechtsboven te liggen. Probeer na elke rij het draad goed strak aan te trekken. Hierdoor liggen de kralen mooi strak tegen elkaar aan.
Dit patroon herhaal je tot je de gewenste lengte hebt bereikt. Voor mijn armband heb ik het patroon 6 keer gemaakt. In totaal zijn dit 36 rijen, 24 kralen van elke kleur. (op de foto ligt de armband omgedraaid. Het stopkraaltje hoort linksonder) 
Nu is het tijd om de armband aan elkaar te rijgen. Wanneer je het patroon goed hebt gevolgd, past de armband als een puzzel in elkaar.
Je rijgt de armband aan elkaar vast. Ik rij de draad nog twee keer heen en weer en zorg daarbij dat ik met mijn rijgdraad eindig bij de stopkraal. Op deze manier kan je de twee uiteinde straks makkelijk aan elkaar knopen.

Wanneer je het idee hebt dat de armband niet stevig genoeg aan elkaar vast zit, rijg je de draad nog een aantal keer heen en weer. Zorg wel dat je bij de stopkraal eindigt. Wanneer je hier eindigt leg je drie stevige knopen in het draad. Rijg de draad nog een keer terug en knip dicht bij de knoop af.
Klaar is je armband! Zoals op de eerste foto te zien kan je eindeloos variëren met kleuren en patronen. Binnenkort zal ik het patroon plaatsen voor een WK armband.  
Veel plezier met het maken van deze armband!

Reacties

 1. Ik hem hem gemaakt hij is kei cool!!! Zou je ook iets kunnen posten met tekst erop ofzo? Alvast bedankt!! Doei!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi
  Lijkt me leuk om te maken

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hallo kan dat met gewoon naaigaren of moet dat met elastisch garen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. nou ik vind het moeilijk hoor, het is makkelijk omschreven en ik ben vast niet zo handig maar het moeilijkste vond ik het aan elkaar zetten 😅

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Mochila Bag - Circus