Koord maken/Kumihimo Disk


Om de tas te sluiten maak ik een trekkoord. Een koord dat je kan aantrekken om de tas te sluiten. In dit artikel vertel ik hoe ik zo'n koord maak met een Kumihimo disk.

Deze disk/schijf kan je kopen bij de Hema, So Low of in verschillende speelgoed winkels.

Eerst zoek ik een patroon dat ik mooi bij de tas vind passen. Vaak zoek ik een patroon met 12 of 16 draden. Een selectie van deze patronen vind je hier. 
Wanneer je een passend patroon hebt gevonden ga je de draden klaar leggen. Ik neem ongeveer 2 tot 2,5 keer de omtrek van mijn tas. Aan het einde van de bundel draden leg ik een knoop. De draden leg ik vervolgens op de goede plek op mijn schijf. Omdat de draden erg lang zijn wikkel ik de draden allemaal om een knijper. Zo raken ze niet in de knoop.

Ik heb voor dit patroon gekozen.
Ik plaats de draden als volgt op mijn schijf.
Nu begint het knopen. Telkens zijn er twee draden boven. Je plaatst de draad rechtsboven, naar rechtsonder. Hierdoor heb je drie draden beneden. Vervolgens plaats je de draad van linksonder (de eerste van de drie) naar linksboven. Hierdoor heb je boven en beneden weer twee draden.
Wanneer je boven en beneden weer twee draden hebt, draai je de schijf naar links. Hierdoor heb je twee nieuwe draden boven en herhaal je de stappen weer. (rechtsboven naar rechtsonder, linksonder naar linksboven).
Op de foto heb ik de schijf al gedraaid. De groene draden bij mijn duim waren eerst boven.
Deze stappen herhaal je totdat je koord lang genoeg is. Ik hang vaak nog een gewichtje aan mijn koord zodat deze tijdens het knopen even strak blijft.
Wanneer je koord lang genoeg is kan je alle draden losmaken en een knoop in het einde leggen. 

Nu haal je het koord door de tas en kan je de kwastjes eraan maken. Hoe je kwastjes maakt lees je hier.

Veel plezier met het maken van het koord!Reacties

 1. Heel leuk! Ik ben je nieuwe volger geworden, heb je blog ontdekt via iemand die reclame maakte voor jou op facebook. Heb nog nooit zelf een mochilla-tas gemaakt, maar deze zien er heel knap uit!
  Als je zin hebt, mag je ook eens op mijn blog komen kijken: http://www.katkatkatoen.blogspot.be
  Groetjes, sigrid

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Manon, heel erg bedankt voor je duidelijke uitleg bij het maken van een koord. Super!!!
  En wat een super mooie mochilla bag, mijn complimenten.
  Groetjes Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik verstae de schémas niet: bv rects boven . Ze geven ze allemaal op de patronen maar ik weet niet welke draaden nemen en verzetten of is altijd hetzelfde?

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Mochila Bag - Circus